21
jan
2016

Las u het onlangs ook in de krant? Tesla, de Amerikaanse constructeur van elektrische wagens, moest de opening van zijn nieuwe garage in Sint-Martens-Latem voor onbepaalde duur uitstellen.

Voor het volledige artikel : http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160105_02051033

De reden? Tijdens de verbouwingswerkzaamheden aan hun huurpand bleek dat er een grote hoeveelheid asbest in het gebouw zat. Het gevolg? Financiële schade en heel veel frustratie. Met een asbestinventaris had Tesla deze problemen kunnen voorkomen.

Geen wettelijke verplichting
Bij een particuliere verkoop of verhuur van een pand hebt u in ons land wettelijk geen asbestinventaris nodig. In een b2b-context ligt dat enigszins anders. Wilt u een commercieel pand verhuren of verkopen waarin personeel is tewerkgesteld? Dan moet u een asbestinventaris laten opstellen. Want de arbeidswetgeving stelt dat werknemers in een omgeving moeten kunnen werken waar de aanwezigheid van asbest onderzocht is en is vastgelegd in welke toestand hij zich bevindt en hoe ermee om te gaan. U dient dus voor elk gebouw waarin personeel actief is of was, een asbestinventaris kunnen voorleggen. Die verplichting geldt trouwens ook voor nieuwe gebouwen. Hebt u interesse om een pand te verwerven? Vraag dan altijd om een asbestinventaris toe te voegen aan de akte. Blijkt daaruit dat er asbest aanwezig is? Dat bent u niet verplicht om te saneren, maar wel om strikte voorschriften te volgen, bijvoorbeeld als u verbouwingen uitvoert.

Op het dak
Sinds 1995 geldt er in België een verbod op het gebruik van asbest. Maar dat betekent niet dat asbest uit onze samenleving verdwenen is. Op dit moment zijn er in ons land nog 10.000-en ton asbest niet gerecycleerd. De meerderheid daarvan zit in de golfplaten die we in de jaren 70 en 80 gebruikten als daken voor onze tuinhuizen of stallen. Op landbouwbedrijven is er dan ook nog heel veel asbest te vinden. Is zo’n landbouwbedrijf een familiebedrijf? Dan is er geen verplichting. Werken er ook dagloners of seizoenarbeiders? Dan is er personeel actief en moet de landbouwer eveneens een volgens de arbeidswetgeving wettelijk verplicht asbestinventaris voor zijn eigendom kunnen voorleggen.

Asbest op wereldvlak
Asbest is de wereld nog lang niet uit. In Europa, Japan, Australië en in sommige andere landen is asbest verboden. Maar de economisch opkomende BRIC-landen en de Verenigde Staten produceren en gebruiken nog altijd asbesthoudende materialen (zie kaart).

kaart

Werkt u met materialen die uit die landen afkomstig zijn? Controleer dan altijd of ze met het CE-label zijn uitgerust. Zo bent u er zeker van dat u met asbestvrije materialen aan de slag gaat.

Contacteer ons vrijblijvend voor een offerte!

Wilt u problemen en frustraties met een asbestinventaris voorkomen? Of wilt u meer weten over asbest? Neem dan gerust contact met ons op of bel naar 0468/12.85.12.

Comments are closed.